Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Chrupiąca zielona sałatka z ogórkiem, kalarepą i brokułem - Krok 1

Myjemy i obieramy kalarepę. Ogórek dokładnie myjemy, można sparzyć skórkę. Oba warzywa kroimy w kostkę.

2

Chrupiąca zielona sałatka z ogórkiem, kalarepą i brokułem - Krok 2

Brokuły gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały zielony kolor.

3

Chrupiąca zielona sałatka z ogórkiem, kalarepą i brokułem - Krok 3

Siekamy koperek. Łączymy składniki sosu: jogurt, koperek, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz.

4

Chrupiąca zielona sałatka z ogórkiem, kalarepą i brokułem - Krok 4

Mieszamy warzywa i polewamy dressingiem. Posypujemy płatkami migdałów. Do takiej sałatki możemy dodać również pokruszony ser feta lub jajko na twardo.

:)

Chrupiąca zielona sałatka z ogórkiem, kalarepą i brokułem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu