
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Myjemy i obieramy kalarepę. Ogórek dokładnie myjemy, można sparzyć skórkę. Oba warzywa kroimy w kostkę.
Brokuły gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały zielony kolor.
Siekamy koperek. Łączymy składniki sosu: jogurt, koperek, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz.
Mieszamy warzywa i polewamy dressingiem. Posypujemy płatkami migdałów. Do takiej sałatki możemy dodać również pokruszony ser feta lub jajko na twardo.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej