
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Jogurt mieszamy z około 30 ml oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ½ posiekanej papryczki chili, sól oraz pieprz. Przygotowaną marynatą smarujemy piersi z kurczaka i odstawiamy na 30 minut (lub dłużej).
Ananas obieramy i kroimy na cząstki. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem oraz ¼ posiekanej papryczki chili. Odstawiamy.
70 ml oliwy wlewamy do niewielkiego naczynia. Dodajemy resztę posiekanej papryczki chili, bardzo drobno posiekaną cebulę, sok z ½ cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy.
Kurczaka otrząsamy z nadmiaru marynaty i grillujemy z obu stron. Następnie kroimy ukośnie.
W salaterkach układamy liście sałaty skropione dressingiem. Następnie układamy pozostałe składniki sałatki i posypujemy czarną fasolką osączoną z zalewy. Polewamy pozostałym dressingiem i dekorujemy bazylią.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej