
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ogórek kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w półtalarki.
Do makaronu dodajemy osączoną kukurydzę z chili, ogórka, cebulę i rukolę. W miseczce mieszamy oliwę z wodą i łyżkę soku z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej