
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. Na połowie oliwy szklimy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy płatkami chili, posiekanym oregano, solą i pieprzem do smaku.
Obrane awokado i pomidora kroimy w plastry.
Na każdym placku tortilli układamy kolejno awokado, plastry pomidora, po porcji pieczarek, odsączoną z zalewy fasolę i starty ser.
Zawijamy tortille jak koperty.
Resztą oliwy smarujemy patelnię. Smażymy wrapy na złoty kolor z obu stron.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej