Your browser does not support JavaScript! Ciasto marchewkowe z morelami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle 425ml

  • 400 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 200 ml topionego masła

  • 120 g cukru trzcinowego

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 morele

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

b

Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, następnie cały czas ucierając wlewamy stopniowo topione masło.

2

c

Marchewkę odsączamy z zalewy i miksujemy na mus.

3

d

Dodajemy do ciasta razem z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość krótko mieszamy do połączenia składników.

4

e

:)

f

Okrągłą formę (średnica 26 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy morelami (połówkami lub ćwiartkami). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy 50 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

:)

i

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu