
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, następnie cały czas ucierając wlewamy stopniowo topione masło.
Marchewkę odsączamy z zalewy i miksujemy na mus.
Dodajemy do ciasta razem z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość krótko mieszamy do połączenia składników.
Okrągłą formę (średnica 26 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy morelami (połówkami lub ćwiartkami). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy 50 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej