Your browser does not support JavaScript! Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 3 żółtka

  • 300 g sera twarogowego typu włoskiego

  • 200 g pomidorów koktajlowych

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól

  • pieprz

  • 50 ml oliwy

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami - Krok 1

Mąkę siekamy z zimnym masłem, 200g twarogu, 1/2 łyżeczki soli oraz 3 żółtkami.

2

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami - Krok 2

Zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je w lodówce przez 30 minut.

3

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami - Krok 3

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut, na złoty kolor.

4

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami - Krok 4

Pomidorki skrapiamy oliwą i podpiekamy przez 5-7 minut. 100 g twarogu mieszamy z kukurydzą. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na podpieczone spody wykładamy po porcji twarożku i pomidorki. Podpiekamy 5 minut i podajemy.

:)

Tartaletki serowe z kukurydzą i pomidorami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu