
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Mąkę siekamy z zimnym masłem, 200g twarogu, 1/2 łyżeczki soli oraz 3 żółtkami.
Zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je w lodówce przez 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut, na złoty kolor.
Pomidorki skrapiamy oliwą i podpiekamy przez 5-7 minut. 100 g twarogu mieszamy z kukurydzą. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na podpieczone spody wykładamy po porcji twarożku i pomidorki. Podpiekamy 5 minut i podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej