Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 150 g majonezu

  • 1-2 łyżeczki sosu chili

  • 1½ łyżeczki suszonego oregano

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • Bułka tarta do zagęszczenia

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Klopsiki z kukurydzą i pikantnym dipem - Krok 1

Cebulę drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. W misce umieszczamy mięso, dodajemy oregano, paprykę, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajko, dodajemy 5 łyżek kukurydzy i wyrabiamy masę mięsną, w razie potrzeby dosypując bułkę tartą.

2

Klopsiki z kukurydzą i pikantnym dipem - Krok 2

Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy małe klopsiki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

3

Klopsiki z kukurydzą i pikantnym dipem - Krok 3

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na papierze klopsiki. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 20 minut.

4

Klopsiki z kukurydzą i pikantnym dipem - Krok 4

Majonez łączymy z sosem chili. Podajemy jako dodatek do pieczonych klopsików z kukurydzą.

:)

Klopsiki z kukurydzą i pikantnym dipem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu