
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulę drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. W misce umieszczamy mięso, dodajemy oregano, paprykę, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajko, dodajemy 5 łyżek kukurydzy i wyrabiamy masę mięsną, w razie potrzeby dosypując bułkę tartą.
Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy małe klopsiki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na papierze klopsiki. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 20 minut.
Majonez łączymy z sosem chili. Podajemy jako dodatek do pieczonych klopsików z kukurydzą.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej