Na suchej patelni prażymy marchewkę aż będzie lekko złota. Dodajemy przyprawę korzenną i imbir, odstawiamy do ostygnięcia.
Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy gruszki i podsmażamy je. Gdy gruszki zaczną się robić miękkie, dodajemy cukier brązowy.
Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki, dodajemy do gruszek.
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i dodajemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Do tego dodajemy pozostałą część masła zagniecionego z mąką, cukrem brązowym oraz wystudzoną marchewką. Wszystko mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy gruszki i posypujemy kruszonką z płatków owsianych i marchewki. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C. Podajemy na gorąco w tym samym naczyniu, w którym piekł się deser.
Napisz komentarz