Your browser does not support JavaScript! Crumble gruszkowe z marchewką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 100 g Ryżu w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 440 g gruszek

  • 30 g cukru brązowego

  • 1 cytryna

  • 80 g płatków owsianych

  • 10 g przyprawy korzennej

  • 5 g imbiru w proszku

  • 60 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

  • 20 g mąki pszennej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy marchewkę aż będzie lekko złota. Dodajemy przyprawę korzenną i imbir, odstawiamy do ostygnięcia.

Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy gruszki i podsmażamy je. Gdy gruszki zaczną się robić miękkie, dodajemy cukier brązowy.

Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki, dodajemy do gruszek.

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i dodajemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Do tego dodajemy pozostałą część masła zagniecionego z mąką, cukrem brązowym oraz wystudzoną marchewką. Wszystko mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia wkładamy gruszki i posypujemy kruszonką z płatków owsianych i marchewki. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C. Podajemy na gorąco w tym samym naczyniu, w którym piekł się deser.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Michał Góra

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu