
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Na suchej patelni prażymy marchewkę aż będzie lekko złota. Dodajemy przyprawę korzenną i imbir, odstawiamy do ostygnięcia.
Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy gruszki i podsmażamy je. Gdy gruszki zaczną się robić miękkie, dodajemy cukier brązowy.
Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki, dodajemy do gruszek.
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i dodajemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Do tego dodajemy pozostałą część masła zagniecionego z mąką, cukrem brązowym oraz wystudzoną marchewką. Wszystko mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy gruszki i posypujemy kruszonką z płatków owsianych i marchewki. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C. Podajemy na gorąco w tym samym naczyniu, w którym piekł się deser.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej