
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Oscypek kroimy na 1-cm plastry.
Fasolkę przesmażamy na oliwie 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażoną fasolkę.
Na fasolce układamy plastry oscypka i zapiekamy ok. 10-15 minut, najlepiej z funkcją grilla.
Na zrumieniony ser wykładamy żurawinę i posypujemy natką.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej