Your browser does not support JavaScript!

Przygotowanie

1

Fasolka po góralsku - Krok 1

Oscypek kroimy na 1-cm plastry.

2

Fasolka po góralsku - Krok 2

Fasolkę przesmażamy na oliwie 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Fasolka po góralsku - Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażoną fasolkę.

4

Fasolka po góralsku - Krok 4

Na fasolce układamy plastry oscypka i zapiekamy ok. 10-15 minut, najlepiej z funkcją grilla.

5

Fasolka po góralsku - Krok 5

Na zrumieniony ser wykładamy żurawinę i posypujemy natką.

:)

Fasolka po góralsku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu