
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Pieczarki obieramy, ostrożnie wycinamy ogonki. Wierzch kapeluszy ścinamy na płasko.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę 5 minut. Studzimy. Do mięsa dodajemy musztardę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy 5 łyżek kukurydzy. Wyrabiamy masę, w razie potrzeby dosypując bułkę tartą.
Pieczarki nadziewamy masą mięsną.
Pieczarki układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 20-25 minut. Na 3 minuty przed końcem posypujemy mięso drobno startym serem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej