Your browser does not support JavaScript! Pieczarki faszerowane z piekarnika - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. szynki

  • 500 g pieczarek

  • 80 g sera żółtego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • Bułka tarta

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Pieczarki faszerowane z piekarnika - Krok 1

Pieczarki obieramy, ostrożnie wycinamy ogonki. Wierzch kapeluszy ścinamy na płasko.

2

Pieczarki faszerowane z piekarnika - Krok 2

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę 5 minut. Studzimy. Do mięsa dodajemy musztardę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy 5 łyżek kukurydzy. Wyrabiamy masę, w razie potrzeby dosypując bułkę tartą.

3

Pieczarki faszerowane z piekarnika - Krok 3

Pieczarki nadziewamy masą mięsną.

4

Pieczarki faszerowane z piekarnika - Krok 4

Pieczarki układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 20-25 minut. Na 3 minuty przed końcem posypujemy mięso drobno startym serem.

:)

Pieczarki faszerowane z piekarnika

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu