
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Szynkę nacieramy 20ml oliwy, solą, pieprzem cayenne, czosnkiem, słodką papryką i połową płatków chili. Odstawiamy na co najmniej 1h do zamarynowania.
Zamarynowaną szynkę obwiązujemy sznurkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Cebulę i natkę drobno siekamy. Dodajemy żurawinę, odsączoną z zalewy kukurydzę, oliwę oraz ocet. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili.
Upieczoną szynkę przed pokrojeniem odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęła. Podajemy z relishem z kukurydzy.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej