Your browser does not support JavaScript! Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 250 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g

  • 1 jajko do posmarowania

  • 100 g wędzonego łososia

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka serka mascarpone

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Czarnuszka do posypania

  • Pieprz

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem - Krok 1

Obrać czosnek i drobno posiekać. Pokroić wędzonego łososia.

2

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem - Krok 2

Rozgrzać na patelni oliwę. Dodać szpinak i sok z cytryny. Zmniejszyć płomień i smażyć około 10 minut, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek i krótko przesmażyć. Na końcu dodać serek mascarpone i wędzonego łososia. Wymieszać.

3

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem - Krok 3

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach 10 cmx6 cm. Na każdym umieścić na środku porcję farszu. Krótsze brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i zwinąć w roladki. Czubkiem noża zrobić na górze trzy nacięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.

4

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem - Krok 4

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać lekko ciepłe.

:)

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu