
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje szpinaku smażymy po około 4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy do miski i studzimy.
Szpinak odciskamy w dłoni z nadmiaru płynu, a następnie drobno siekamy i umieszczamy go w misce. Dodajemy koperek oraz czosnek.
Do warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy.
Sos szpinakowy warto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej