Your browser does not support JavaScript! Sos szpinakowy z koperkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 1

Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy.

2

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje szpinaku smażymy po około 4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy do miski i studzimy.

3

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 3

Szpinak odciskamy w dłoni z nadmiaru płynu, a następnie drobno siekamy i umieszczamy go w misce. Dodajemy koperek oraz czosnek.

4

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 4

Do warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy.

5

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 5

Sos szpinakowy warto przed podaniem schłodzić w lodówce.

:)

Sos szpinakowy z koperkiem - Krok 6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu