Osączyć fasolę na sicie. Obrać cebulę i drobno posiekać. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C.
W miseczce roztrzepać jajka z solą, pieprzem, papryczką chili i połową suszonego oregano. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać fasolkę szparagową. Smażyć 3 minuty, następnie dodać pozostałą fasolę (flażoletkę i czerwoną) i smażyć jeszcze 2 minuty.
Zalać masą jajeczną. Posypać po wierzchu suszonym oregano i smażyć jeszcze na małym ogniu 3 minuty. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekać frittatę przez około 10 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Udekorować świeżym oregano i zaraz podawać.
Napisz komentarz