
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Osączyć fasolę na sicie. Obrać cebulę i drobno posiekać. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C.
W miseczce roztrzepać jajka z solą, pieprzem, papryczką chili i połową suszonego oregano. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać fasolkę szparagową. Smażyć 3 minuty, następnie dodać pozostałą fasolę (flażoletkę i czerwoną) i smażyć jeszcze 2 minuty.
Zalać masą jajeczną. Posypać po wierzchu suszonym oregano i smażyć jeszcze na małym ogniu 3 minuty. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekać frittatę przez około 10 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Udekorować świeżym oregano i zaraz podawać.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej