Your browser does not support JavaScript! Gazpacho z kukurydzą i grzankami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Bio Bonduelle

  • 3 pomidory

  • 2 ogórki gruntowe

  • 2 kromki razowego chleba

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ czerwonej papryki

  • ½ cebuli

  • 2 łyżki oliwy

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Gazpacho z kukurydzą i grzankami - Krok 1

Kroimy pomidory, paprykę, ogórki i obraną ze skórki cebulę na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce około 45 minut.

2

Gazpacho z kukurydzą i grzankami - Krok 2

Przed końcem czasu chłodzenia kroimy kromki chleba w małą kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy grzanki aż zbrązowieją.

3

Gazpacho z kukurydzą i grzankami - Krok 3

Nalewamy gazpacho do miseczek, a na wierzchu układamy po łyżce kukurydzy i grzanek.

:)

Gazpacho z kukurydzą i grzankami - Krok 4

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu