
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Kroimy pomidory, paprykę, ogórki i obraną ze skórki cebulę na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce około 45 minut.
Przed końcem czasu chłodzenia kroimy kromki chleba w małą kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy grzanki aż zbrązowieją.
Nalewamy gazpacho do miseczek, a na wierzchu układamy po łyżce kukurydzy i grzanek.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej