Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Białej Fasoli Cannellini Gotowane Na Parze Bonduelle 425ml 

  • jabłko

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżeczka miodu

  • łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 goździki

  • gałązka rozmarynu

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

  • szczypta soli

  • 3 łyżeczki oliwy

  • 100 g białej kaszy gryczanej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

e

Kaszę skrapiamy łyżeczką oliwy i mieszamy z ½ łyżeczki wędzonej papryki. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.

2

c

Białą fasolę miksujemy ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy na gładką pastę.

3

b

Na patelni podsmażamy posiekaną z kostkę cebulę, jablko, rozmaryn i przyprawy. Po 4 minutach dodajemy sos sojowy i miód, karmelizujemy jeszcze przez 3 minuty.

4

d

Do pasty z fasoli dodajemy podsmażone na patelni składniki, mieszamy, posypujemy z wierzchu skrawkami z kaszy gryczanej.

5

f

Smalec z fasoli serwujemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

:)

g

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu