Your browser does not support JavaScript! Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 1 kg karczku wieprzowego

  • 100 ml oliwy EV

  • 100 g selera naciowego

  • 100 g świeżego ogórka

  • 50 ml miodu

  • 30 ml jasnego sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Krok 1

Miód mieszamy z 50 ml oliwy, słodką i ostrą papryką, kolendrą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny oraz solą i pieprzem.

2

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Krok 2

Mięso kroimy w dość grube plastry i smarujemy marynatą. Odstawiamy do zamarynowania w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

3

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Krok 3

Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie po około 15 minut z każdej strony.

4

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Krok 4

Ogórek i łodygi selera kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z ½ cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku oraz 50 ml oliwy.

5

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą - Krok 5

Do warzyw dodajemy opłukaną czarną fasolę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do grillowanej karkówki.

:)

Grillowana karkówka z salsą z czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu