
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Miód mieszamy z 50 ml oliwy, słodką i ostrą papryką, kolendrą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny oraz solą i pieprzem.
Mięso kroimy w dość grube plastry i smarujemy marynatą. Odstawiamy do zamarynowania w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.
Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie po około 15 minut z każdej strony.
Ogórek i łodygi selera kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z ½ cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku oraz 50 ml oliwy.
Do warzyw dodajemy opłukaną czarną fasolę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do grillowanej karkówki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej