
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- trudne
W rondelku zagotowujemy wiśnie z 70g cukru. Gdy puszczą sok, zestawiamy z ognia i studzimy.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem.
Do roztopionej czekolady dodajemy zmiksowane buraki i mieszamy dokładnie.
Ubijamy jajka z 150 g cukru na puszystą jasną pianę. Następnie dodajemy masę buraczkowo-czekoladową i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy w ściereczce i pozostawiamy do wystudzenia.
Ubijamy śmietanę na sztywno. Smarujemy roladę, wykładamy wiśnie i rolujemy delikatnie. Schładzamy.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej