Your browser does not support JavaScript! Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)


Przygotowanie

1

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Krok 1

W rondelku zagotowujemy wiśnie z 70g cukru. Gdy puszczą sok, zestawiamy z ognia i studzimy.

2

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Krok 2

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem.

3

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Krok 3

Do roztopionej czekolady dodajemy zmiksowane buraki i mieszamy dokładnie.

4

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Krok 4

Ubijamy jajka z 150 g cukru na puszystą jasną pianę. Następnie dodajemy masę buraczkowo-czekoladową i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy w ściereczce i pozostawiamy do wystudzenia.

5

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami - Krok 5

Ubijamy śmietanę na sztywno. Smarujemy roladę, wykładamy wiśnie i rolujemy delikatnie. Schładzamy.

:)

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu