
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszetki gotujemy 7-8 minut w lekko osolonym wrzątku.
Zawartość torebek przesypujemy do miseczki. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Usmażone kotleciki przekładamy na talerze, a na tej samej patelni szklimy posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy passatę i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Do gotowego sosu przekładamy klopsiki i podgrzewamy chwilę. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti lub bucatini.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej