
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Posiekany czosnek podsmażamy na łyżeczce masła. Mieszając, dodajemy fasolkę.
Po 2-3 minutach dodajemy sezam i pieprz i ucieramy fasolę na gładką masę.
Na osobnej patelni umyte i wyczyszczone krewetki podsmażamy na 2 łyżeczkach masła, aż staną się rumiane.
krewetki podajemy na paście z fasoli i liściach szpinaku. Można skropić je sokiem z limonki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej