
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. Groszek zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na maśle podsmażamy lekko posiekaną dymkę, bób i groszek.
Zmniejszamy płomień nad patelnią i wlewamy rozkłócone jajka.
Podgrzewamy jajecznicę na małym ogniu, często mieszając, aż do ścięcia się jajek. Podajemy posypaną startym parmezanem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej