
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Szalotkę posiekaną w półtalarki szklimy na połowie oliwy.
Gdy szalotka zmięknie, dodajemy pomidory, słodką paprykę, chili oraz suszone pomidory. Podsmażamy 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu pomidorowego dodajemy kukurydzę z czerwoną fasolą. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Ciepłe tortille przykrywamy ściereczką.
Na pozostałej oliwie smażymy jajka sadzone. Na tortille wykładamy po dwa jajka, po porcji sosu oraz kilka plasterków marynowanej papryczki jalapeno. Posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej