
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- łatwe
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Boczek i ser kroimy w nieduże kawałki. Dymkę drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, boczek, czosnek i chili. Smażmy przez 3-4 minuty.
Dodajemy cukinię oraz paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty.
Jajka wybijamy do miseczki i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.
Zawartość patelni przekładamy do średniej wielkości naczynia do pieczenia. Dodajemy ser, porwane listki bazylii oraz szczypior.
Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Zapiekankę jajeczną ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę. Po około 5 minutach kroimy ją i podajemy z dodatkiem pieczywa.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej