Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Boczek i ser kroimy w nieduże kawałki. Dymkę drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę i cukinię kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, boczek, czosnek i chili. Smażmy przez 3-4 minuty.

Dodajemy cukinię oraz paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty.

Jajka wybijamy do miseczki i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.

Zawartość patelni przekładamy do średniej wielkości naczynia do pieczenia. Dodajemy ser, porwane listki bazylii oraz szczypior.

Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Zapiekankę jajeczną ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę. Po około 5 minutach kroimy ją i podajemy z dodatkiem pieczywa.


Napisz komentarz