Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Boczek i ser kroimy w nieduże kawałki. Dymkę drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, boczek, czosnek i chili. Smażmy przez 3-4 minuty.
Dodajemy cukinię oraz paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty.
Jajka wybijamy do miseczki i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.
Zawartość patelni przekładamy do średniej wielkości naczynia do pieczenia. Dodajemy ser, porwane listki bazylii oraz szczypior.
Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Zapiekankę jajeczną ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę. Po około 5 minutach kroimy ją i podajemy z dodatkiem pieczywa.
Napisz komentarz