
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek.
Por kroimy wzdłuż na 4 części i siekamy w cienkie plasterki. Jajka kroimy w kostkę, kabanosy w nieduże kawałki.
W misce umieszczamy jajka, por, kabanosy, osączoną kukurydzę z fasolą oraz perłową cebulkę.
Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia. Sałatkę warto odstawić do lodówki na około godzinę przed podaniem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej