
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Rozgrzewamy piekarnik do 200℃.
Rozgrzewamy przecier pomidorowy w garnuszku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy cukier, ocet, oregano, kozi ser i pieprz Cayenne. Solimy i pieprzymy do smaku.
Umieszczamy przecier w dwóch kokilkach. Układamy na nim warstwę kukurydzy z fasolką i uklepujemy w sosie.
Na wierzch wbijamy jajko i posypujemy startym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut, a jeśli nie lubimy płynnego jajka, to na około 20 minut. Jemy na ciepło.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej