Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • ½ puszki (140 g) Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle

  • 150 g przecieru pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 1 łyżka miękkiego koziego sera

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200℃.

Rozgrzewamy przecier pomidorowy w garnuszku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy cukier, ocet, oregano, kozi ser i pieprz Cayenne. Solimy i pieprzymy do smaku.

3

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 1

Umieszczamy przecier w dwóch kokilkach. Układamy na nim warstwę kukurydzy z fasolką i uklepujemy w sosie.

4

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 2

Na wierzch wbijamy jajko i posypujemy startym parmezanem.

5

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 4

Wkładamy do piekarnika na 15 minut, a jeśli nie lubimy płynnego jajka, to na około 20 minut. Jemy na ciepło.

:)

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 3

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu