
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy przez ok. 7 minut, aż się rozmrozi, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, topione masło, szpinak. Wlewamy mleko i mieszamy, aż uzyskamy ciasto bez grudek.
Na suchej patelni (lub lekko posmarowanej masłem) smażymy naleśniki po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej