
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Bagietkę przekroić w poprzek na pół. Następnie naciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, tak żeby dała się otworzyć. Ze środka wybrać miąższ, aby po obu stronach powstały zagłębienia.
Fasolę osączyć z zalewy. Pomidor pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Szczypiorek posiekać. Sałatę opłukać, porwać na kawałki.
Przygotować sos. Szalotkę i czosnek posiekać. Musztardę połączyć z oliwą i octem, wymieszać z szalotką i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowane składniki sałatki wymieszać z sosem w misce.
Sałatkę przełożyć do bagietek. Połówki zamknąć, zawinąć w papier, przewiązać.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej