
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na niej 2 porcje mrożonego szpinaku. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony, aż szpinak się rozmrozi. Doprawiamy go solą i pieprzem. Szpinak przekładamy do miseczki.
Ser ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Czosnek wrzucamy na patelnię, smażymy przez około minutę i dokładamy do szpinaku.
Boki dwóch kokilek wykładamy plastrami boczku. Na dno kładziemy szpinak i po 2 łyżki osączonej czerwonej fasoli. Wbijamy jajka, oprószamy solą, a następnie posypujemy startym serem.
Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej