Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na niej 2 porcje mrożonego szpinaku. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony, aż szpinak się rozmrozi. Doprawiamy go solą i pieprzem. Szpinak przekładamy do miseczki.
Ser ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Czosnek wrzucamy na patelnię, smażymy przez około minutę i dokładamy do szpinaku.
Boki dwóch kokilek wykładamy plastrami boczku. Na dno kładziemy szpinak i po 2 łyżki osączonej czerwonej fasoli. Wbijamy jajka, oprószamy solą, a następnie posypujemy startym serem.
Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Napisz komentarz