
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Natkę i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Odsączamy paprykę z zalewy i kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, mleko, jajka, ketchup, olej i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.
Dodajemy do miski posiekaną natkę, dymkę, przesmażoną cebulkę, czosnek, paprykę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka oraz kukurydzę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki na 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej