
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pietruszkę gotujemy, aby była lekko miękka. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szynkę kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Do kukurydzy dodajemy pietruszkę, cebulę i szynkę. Mieszamy.
Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przed samym podaniem rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami i polewamy sosem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej