Your browser does not support JavaScript! Sałatka z szynką parmeńską i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle

  • sałata masłowa

  • 2 nieduże pietruszki

  • 200g szynki parmeńskiej

  • czerwona cebula

  • 200 ml gęstego jogurtu

  • ząbek czosnku

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

I3

Pietruszkę gotujemy, aby była lekko miękka. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

I2

Szynkę kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Do kukurydzy dodajemy pietruszkę, cebulę i szynkę. Mieszamy.

3

I3a

Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

4

I4

Przed samym podaniem rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami i polewamy sosem.

:)

I5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu