
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy przez ok. 5-7 minut.
W sosie przy pomocy łopatki robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko. Przyprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzy. Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut, aż białko jajka się zetnie.
Jajka zapiekane z fasolą i kukurydzą posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa lub podgrzanych na suchej patelni placków tortilla.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej