Your browser does not support JavaScript! Jajka zapiekane z fasolą i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_7145
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w paseczki. Natkę drobno kroimy.

2

DSC_7153

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy przez ok. 5-7 minut.

3

DSC_7169
Dodajemy Teksańską fasolkę Cayenne w sosie pomidorowym oraz kilka łyżek kukurydzy. Mieszamy i gotujemy kolejne 2 minuty.

4

DSC_7175

W sosie przy pomocy łopatki robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko. Przyprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzy. Patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut, aż białko jajka się zetnie.

5

DSC_7234

Jajka zapiekane z fasolą i kukurydzą posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa lub podgrzanych na suchej patelni placków tortilla.

:)

DSC_7217

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu