
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ser feta kruszymy w mniejsze kawałki lub kroimy nożem w kostkę. Natkę pietruszki i szczypior drobno siekamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem przy pomocy trzepaczki, miksera lub widelca. Dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, natkę pietruszki oraz szczypior. Mieszamy.
Na patelni, którą można później włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż zrobi się miękka. Dodajemy posiekane suszone pomidory, krótko je przesmażamy.
Na patelnię wsypujemy pół puszki opłukanej i odsączonej fasoli flażoletki, ser feta, wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy frittatę dalej przez około 5 minut lub dłużej, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Frittatę z fasolą flażoletką i fetą podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej