Your browser does not support JavaScript! Frittata z fasolą flażoletką i serem feta - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 3 jajka

  • 4 łyżki mleka

  • 1 puszka Fasoli flażoletki Bonduelle

  • pół czerwonej cebuli

  • szczypior z 1 cebulki dymki

  • 25 g sera feta

  • 2-3 suszone pomidory z zalewy w oliwie

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • do podania: świeże pieczywo

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)


Przygotowanie

1

Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ser feta kruszymy w mniejsze kawałki lub kroimy nożem w kostkę. Natkę pietruszki i szczypior drobno siekamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem przy pomocy trzepaczki, miksera lub widelca. Dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, natkę pietruszki oraz szczypior. Mieszamy.

3

Na patelni, którą można później włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż zrobi się miękka. Dodajemy posiekane suszone pomidory, krótko je przesmażamy.

4

Na patelnię wsypujemy pół puszki opłukanej i odsączonej fasoli flażoletki, ser feta, wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.

5

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy frittatę dalej przez około 5  minut lub dłużej, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

:)

Frittatę z fasolą flażoletką i fetą podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu