
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Fasolę miksujemy na gładki krem.
Banan rozgniatamy widelcem.
Łączymy banany ze zmiksowaną fasolą. Dodajemy cukier, jajka i kakao. Mieszamy.
Smażymy małe placuszki, wykładając porcje ciasta łyżką na lekko natłuszczoną patelnię.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Niestety ten przepis to pomyłka, nie polecam. Ciasto jest zbyt luźne, nie da się obrócić placków i są niedobre.
Ciasto na placuszki jest delikatne, dlatego my smażymy małe porcje – wtedy można je obrócić bez problemu. To z pewnością przepis dla miłośników połączenia smaku banana z czekoladą oraz dla osób na diecie bezglutenowej, ale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdemu mogą smakować.