Your browser does not support JavaScript! Pasta jajeczna z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę lub ugniatamy widelcem.

Mieszamy jajka z kukurydzą, majonezem lub jogurtem i przyprawami.

Podajemy najlepiej na ciemnym pieczywie.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Pasty – wynalazek doskonały

Nie ma chyba domu, w którym nie jada się kanapek. Kanapki na śniadanie, do szkoły, na kolację. Góra kanapek na spotkaniu z przyjaciółmi. Ta przekąska znika zazwyczaj bardzo szybko z talerzy. Przygotowujemy ją sobie, gdy jesteśmy bardzo głodni, zabiegani. Przygotowujemy szybko albo z namysłem – starannie dobierając rodzaj pieczywa i to, co na nim położymy. Pasty kanapkowe to nie wymysł współczesności. Są tak uniwersalne, że jadali je z apetytem nasi dziadkowie i babcie. Pasta ma wiele zalet. Można ją było kiedyś przyrządzić z tego, co wyrosło w ogrodzie lub było dostępne w gospodarstwie domowym (np. jaja kurze). We współczesnych domach (szczególnie miejskich) produkty do past kanapkowych wyciągamy zazwyczaj z lodówki. Podstawą są oczywiście wędliny, jednak coraz więcej osób świadomie rezygnuje z mięsa na rzecz warzyw lub produktu, który mamy zazwyczaj w każdej lodówce. Mowa oczywiście o jajach kurzych. Obecnie coraz więcej konsumentów wybiera też jaja kur z wolnego wybiegu.  

Ze szczypiorkiem w roli głównej

Co dodajemy do pasty jajecznej? Możliwości mamy bardzo wiele. Sery, papryka, ogórki (świeże, kiszone, konserwowe), ryby wędzone (pasta z makreli), to tylko niektóre z wielu propozycji. Do tego przyprawy, które nadają pastom konkretnego smaku, np. ostrego lub egzotycznego. Niektóre składniki pasty urozmaicają kolor (pasta jajeczna ze szczypiorkiem). Wygląda ona wtedy bardziej apetycznie i ma oczywiście wyrazisty smak. Jeśli nie mamy ogródka, to zamiast na tradycyjnych grządkach ze szczypiorkiem, możemy sobie łatwo hodować to warzywo na parapecie lub latem na balkonie czy tarasie. Ze szczypiorkiem i jego domową uprawą nie ma zazwyczaj problemów. Zyskujemy natomiast zielony dodatek do wielu potraw na wyciągnięcie ręki. Poza tym doniczki ze szczypiorkiem na parapecie albo balkonie są często dekoracją. Sałatka jajeczna z porem może z powodzeniem zastąpić tę ze szczypiorkiem. 

Jajeczna ze szczypiorkiem

 Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to prawdziwy klasyk. Możemy ją komponować na rozmaite sposoby. Ze szczypiorkiem doskonale łączy się wiele produktów. Do najbardziej skromnej wersji pasty ze szczypiorkiem dodajemy, oprócz przypraw i majonezu, oczywiście jajka. Nie musimy na tym jednak poprzestawać. Możemy dodać starty ser żółty, makrelę. Pasta z makreli sprawdzi się na kolację albo popołudniowe spotkanie. Połączenie pasty jajecznej z porem, ze szczypiorkiem i kukurydzą, z groszkiem albo papryką to też dobry pomysł. Jeśli szukamy smacznej pasty kanapkowej z rybą, to nie musimy ograniczać się tylko do jajecznej ze szczypiorkiem i makrelą. Dobrym pomysłem będą kanapki z pastą z tuńczyka z ananasem, rodzynkami i kukurydzą albo kanapki z pastą z awokado , groszkiem, tymiankiem i jajkiem na twardo. Dzieci chętnie zjedzą kolorowe kanapki z pastą z zielonego groszku. Dla najmłodszych odpowiednia będzie też łagodna pasta z jajek i kukurydzy.   

Nie tylko do kanapek

Czy pasty jemy tylko na kanapkach? Oczywiście, że nie! Pastę jajeczną tylko ze szczypiorkiem albo ze szczypiorkiem i kukurydzą możemy jeść jak zwykłą sałatkę z jajkiem i dodatkami. Pakujemy wtedy taką potrawę do śniadaniówki i mamy już wartościowy posiłek, który zjemy w pracy. Jeśli lubimy wyraziste smaki, to taką sałatkę jajeczną możemy połączyć z porem zamiast ze szczypiorkiem. Natomiast jako przekąskę na wieczorne spotkanie albo kolację podajmy sałatkę z jajkiem, z porem i z rybą. To nie musi być oczywiście najbardziej popularna makrela (pasta z makreli). Mogą ją zastąpić tuńczyk, szprotki, łosoś albo dorsz. Takie sałatki będą pasowały nie tylko do świeżego pieczywa (jak zazwyczaj podajemy tradycyjną pastę jajeczną ze szczypiorkiem albo pastę z makreli). Możemy je serwować z grzankami lub krakersami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tych past podać osobno pokrojone warzywa – paprykę, brokuły, kalafior, ogórki, pomidory, fasolkę. Każdy będzie mógł wtedy urozmaicić smak potrawy w ulubiony sposób i dodatkowo sięgnie po zdrową przekąskę.   

Trudny wybór

Zatem, co wybrać? Sałatkę jajeczną z porem, pastę jajeczną ze szczypiorkiem, a może połączyć rybę ze szczypiorkiem i kukurydzą? Nie ma jednej odpowiedzi. Każda pasta i sałatka z jajkiem znajdzie swoich amatorów. Te potrawy są też odpowiednie na każdą okazję – możemy powitać z nimi początek dnia, posilić się podczas pracy i odpocząć podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi.