Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kisz z fasolką szparagową - Składniki

Kisz z fasolką szparagową - Krok 1

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodawać stopniowo tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w kulę. Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić przez 1 godzinę.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 2

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Do cebuli dodać fasolkę, podsmażać razem przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 3

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm. Nakłuć widelcem, podpiec w 200°C przez 15 minut.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 4

Śmietanę roztrzepać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 5

Na podpieczonym spodzie rozłożyć ¾ fasolki, zalać przygotowaną wcześniej masą. Piec 25-30 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć odłożoną fasolkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kisz z fasolką szparagową

•ᴗ• Kisz z fasolką szparagową

Komentarze 2

  • Julia
    28 października 2021 o 19:48

    Na jakiej wielkości formę jest przepis ?

    • Warzywne Inspiracje
      29 października 2021 o 10:11

      Jak zaznaczyliśmy w trzecim kroku – forma o średnicy ok. 24 cm będzie najlepsza. Jeśli lubisz nieco wyższe tarty, trzeba przygotować odpowiednio mniejszą formę np 20 cm. Tarta wychodzi też bardzo ciekawie w formie kwadratowej lub prostokątnej – można przed pieczeniem ułożyć w niej fasolki jedna obok drugiej. Smacznego!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pizzerinki z warzywami

Pizzerinki z warzywami

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem

Francuskie paszteciki z wędzonym łososiem i szpinakiem

Bruschetta z pomidorami i bazylią na desce do krojenia, idealna jako lekka przekąska.

Crostini z fasolą i pomidorami

Zobacz więcej takich przepisów