Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodawać stopniowo tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w kulę. Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić przez 1 godzinę.
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Do cebuli dodać fasolkę, podsmażać razem przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm. Nakłuć widelcem, podpiec w 200°C przez 15 minut.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć ¾ fasolki, zalać przygotowaną wcześniej masą. Piec 25-30 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć odłożoną fasolkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Na jakiej wielkości formę jest przepis ?
Jak zaznaczyliśmy w trzecim kroku – forma o średnicy ok. 24 cm będzie najlepsza. Jeśli lubisz nieco wyższe tarty, trzeba przygotować odpowiednio mniejszą formę np 20 cm. Tarta wychodzi też bardzo ciekawie w formie kwadratowej lub prostokątnej – można przed pieczeniem ułożyć w niej fasolki jedna obok drugiej. Smacznego!