Your browser does not support JavaScript! Kisz z fasolką szparagową - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 200 g mąki

  • 100 g zimnego masła

  • 2-3 łyżki zimnej wody

  • ½ łyżeczki soli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Kisz z fasolką szparagową - Krok 1

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodawać stopniowo tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w kulę. Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić przez 1 godzinę.

2

Kisz z fasolką szparagową - Krok 2

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Do cebuli dodać fasolkę, podsmażać razem przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok.

3

Kisz z fasolką szparagową - Krok 3

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm. Nakłuć widelcem, podpiec w 200°C przez 15 minut.

4

Kisz z fasolką szparagową - Krok 4

Śmietanę roztrzepać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę.

5

Kisz z fasolką szparagową - Krok 5

Na podpieczonym spodzie rozłożyć ¾ fasolki, zalać przygotowaną wcześniej masą. Piec 25-30 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć odłożoną fasolkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

:)

Kisz z fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu