Your browser does not support JavaScript!

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 120 g cukinii
  • 70 g czerwonej cebuli
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml majonezu
  • 30 ml oliwy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym - Krok 1

Cebulę szklimy z przyprawami na oliwie. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i podsmażamy.

2.

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym - Krok 2

Na patelnię dodajemy osączoną z zalewy czarną fasolę i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

3.

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym - Krok 3

Przestudzone warzywa rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

4.

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym - Krok 4

Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

5.

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym - Krok 5

Z masy fasolowej formujemy niewielkie kofty i grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Po zgrillowaniu skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z dipem czosnkowym.

Smacznego!

Kofty z czarnej fasoli z cukinią i dipem czosnkowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.