
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Cebulę szklimy z przyprawami na oliwie. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i podsmażamy.
Na patelnię dodajemy osączoną z zalewy czarną fasolę i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Przestudzone warzywa rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Z masy fasolowej formujemy niewielkie kofty i grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Po zgrillowaniu skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z dipem czosnkowym.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej