
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kukurydzę z chili osączamy z zalewy i mieszamy ze startym serem i posiekanym oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piersi kurczaka nacinamy ostrym nożem w taki sposób, aby uzyskać kieszonki na farsz. Nacięcie powinno być głębokie, ale należy przy tym uważać, by nie przeciąć mięsa na wylot. Do powstałych kieszonek przekładamy przygotowane wcześniej nadzienie. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.
Tak przygotowane piersi kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pomidorkami na gałązce. Skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200ºC przez około 25-30 minut w zależności od wielkości piersi kurczaka.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej