
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Komosę ryżową zalewamy zimną osoloną wodą ok. 1 cm powyżej poziomu komosy i gotujemy ok. 15-20 min. pod przykryciem.
Pestki dyni prażymy na patelni razem ze szczyptą soli, 1 łyżeczką wędzonej papryki w proszku oraz ok. 1 łyżką oliwy.
Szpinak siekamy, cebulę kroimy w piórka, mango w kostkę.
W pojemniku blendera miksujemy ok. ¼ szklanki oliwy, sok z limonki, ocet, sos chili, kumin, pozostałą łyżeczkę papryki oraz szczyptę soli.
Osączamy kukurydzę i fasolę, łączymy wszystkie pokrojone warzywa, polewamy sosem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej