Your browser does not support JavaScript! Kotleciki z kaszy i marchewki - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 2 puszki Młodej marchewkI ekstradrobnej Bonduelle 425 ml

  • 1 cebula

  • 350 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

  • 4 łyżki sezamu

  • 4 łyżki oleju

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki sosu sojowego (lub więcej, do smaku)

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżeczki kuminu

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Kotleciki z kaszy i marchewki - Krok 1

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.

2

Kotleciki z kaszy i marchewki - Krok 2

Marchewkę osączyć, rozgnieść widelcem.

3

Kotleciki z kaszy i marchewki - Krok 3

Rozgniecioną marchewkę wymieszać z kaszą i cebulą. Dodać pozostałe składniki, doprawić.

4

Kotleciki z kaszy i marchewki - Krok 4

Uformować 10 kotletów. Jeżeli nie będą chciały się lepić, można dodać jeszcze trochę bułki tartej lub oleju. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180°C, w połowie pieczenia odwracając. Podawać z ulubionymi dodatkami.

:)

Kotleciki z kaszy i marchewki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu