
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
Marchewkę osączyć, rozgnieść widelcem.
Rozgniecioną marchewkę wymieszać z kaszą i cebulą. Dodać pozostałe składniki, doprawić.
Uformować 10 kotletów. Jeżeli nie będą chciały się lepić, można dodać jeszcze trochę bułki tartej lub oleju. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180°C, w połowie pieczenia odwracając. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej