Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki i pestek
  • 250 g ricotty
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cebuli
  • 40 ml oliwy
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Składniki

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 1

Jajka rozkłócamy z mlekiem. Dodajemy mąkę i 15 ml oliwy. Miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 2

Smażymy naleśniki.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 3

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 4

Na oliwie przesmażamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 5

Przesmażony szpinak mieszamy z ricottą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy naleśniki i rolujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pomidorami. Posypujemy tymiankiem i zapiekamy 15 minut w 180℃.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami

•ᴗ• Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdrowa zupa krem ze świeżym szpinakiem, podana w rustykalnych naczyniach z orzeźwiającymi listkami bazylii – idealna na detoks.

Krem ze szpinaku i pesto

Miska tradycyjnej sałatki jarzynowej z widelcem i drewniany młynek do pieprzu na drewnianym stole.

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Sałatka z quinoa, groszkiem, rzodkiewką i ziołami

Sałatka z quinoa, groszkiem, rzodkiewką i ziołami

Zobacz więcej takich przepisów