
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Jajka rozkłócamy z mlekiem. Dodajemy mąkę i 15 ml oliwy. Miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.
Smażymy naleśniki.
Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na oliwie przesmażamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przesmażony szpinak mieszamy z ricottą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy naleśniki i rolujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pomidorami. Posypujemy tymiankiem i zapiekamy 15 minut w 180℃.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej