Your browser does not support JavaScript! Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki i pestek

  • 250 g ricotty

  • 250 ml mleka

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g cebuli

  • 40 ml oliwy

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • Kilka gałązek tymianku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 1

Jajka rozkłócamy z mlekiem. Dodajemy mąkę i 15 ml oliwy. Miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.

2

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 2

Smażymy naleśniki.

3

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 3

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 4

Na oliwie przesmażamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami - Krok 5

Przesmażony szpinak mieszamy z ricottą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy naleśniki i rolujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pomidorami. Posypujemy tymiankiem i zapiekamy 15 minut w 180℃.

:)

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane pod pomidorami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu