
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
3-4 kulki szpinaku rozmrażamy.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Studzimy.
Do kaszy dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, starty ser, jajko, oregano, listki bazylii, kurkumę, chili w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.
Do masy jaglano-szpinakowej dodajemy kilka łyżek bułki tartej, mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy po kilka minut z obu stron, aż ładnie się zrumienią.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej