
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy wątróbkę, fasolę i rozmaryn. Smażymy około 10 minut, ciągle mieszając.
Do wątróbki dodajemy wino i gotujemy jeszcze około 10 minut na bardzo małym ogniu.
Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy aż wątróbka wystygnie. Całość blendujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej