
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.
Cebulkę siekamy w piórka. Ogórki obieramy, kroimy w plastry. Pomidory kroimy w półksiężyce. Paprykę kroimy w podłużne kawałki.
Przygotowujemy dressing do sałatki. Łączymy 3 łyżki oliwy, drobno posiekany czosnek, sok z połowy cytryny, posiekane listki oregano oraz sól i pieprz.
Sałatę myjemy, osuszamy i siekamy w mniejsze kawałki.
Na półmisku układamy sałatkę, oliwki, pomidory, ogórki, paprykę, cebulkę, połówki jajek, odsączoną fasolę. Polewamy dresingiem i podajemy.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej