Your browser does not support JavaScript! Krem z buraków i wiśni z fetą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)

  • 100 g marchwi

  • 50 g pietruszki

  • 50 g pora

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 ml oliwy extra vergine

  • 1 l bulionu

  • 50 g fety

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • gałązka tymianku

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)


Przygotowanie

1

Krem z buraków i wiśni z fetą - Krok 1

Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie.

2

Krem z buraków i wiśni z fetą - Krok 2

Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut.

3

Krem z buraków i wiśni z fetą - Krok 3

Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty.

4

Krem z buraków i wiśni z fetą - Krok 4

Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem.

5

Krem z buraków i wiśni z fetą - Krok 5

Podajemy z fetą.

:)

Krem z buraków i wiśni z fetą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu