
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie.
Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut.
Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty.
Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem.
Podajemy z fetą.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej