
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Z tahini, soku wyciśniętego z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i chili przygotowujemy dressing. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę drobno siekamy.
Paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasiennie i także kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na kawałki podobnej wielkości.
Soczewicę osączamy z zalewy. Możemy lekko przepłukać.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy. Podajemy lekko schłodzoną.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej