Your browser does not support JavaScript! Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 300 g pomidorów

  • ok. 200 g czerwonej papryki

  • ok. 200 g żółtej papryki

  • 75 ml oliwy EV

  • 50 g cebuli

  • 30 ml pasty tahini

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • ¼ łyżeczki chili w płatkach lub proszku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką - Krok 1

Z tahini, soku wyciśniętego z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i chili przygotowujemy dressing. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę drobno siekamy.

2

Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką - Krok 2

Paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasiennie i także kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na kawałki podobnej wielkości.

3

Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką - Krok 3

Soczewicę osączamy z zalewy. Możemy lekko przepłukać.

4

Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką - Krok 4

Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy. Podajemy lekko schłodzoną.

:)

Sałatka z soczewicy z pomidorami i papryką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu