Składniki

  • 5 szklanek esencjonalnego wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie Szpinaku 1000 liści Bonduelle
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • doniczka bazylii
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do przygotowania zdrowego, domowego posiłku: ziemniaki, cebula, czosnek, słonecznik, bazylia, bulion i przyprawy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 4-5 minut.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z ciepłym wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut do miękkości ziemniaków. Dokładamy szpinak, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż szpinak się ugotuje. Wyłączamy płomień pod garnkiem i lekko studzimy zupę.

W moździerzu rozcieramy czosnek, kolejno dodajemy słonecznik i dokładnie rozcieramy. Dodajemy bazylię, szczyptę soli, ugniatamy, dolewając stopniowo oliwę w takiej ilości, by otrzymać gęstą pastę.

Pesto bazyliowe dodajemy do zupy, całość dokładnie miksujemy przy pomocy ręcznego blendera. Zupę ponownie stawiamy na palniku, przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i nalewamy do miseczek lub kubeczków.

Gotową zupę można ozdobić listkami bazylii i pestkami słonecznika.

•ᴗ• Zdrowa zupa krem ze świeżym szpinakiem, podana w rustykalnych naczyniach z orzeźwiającymi listkami bazylii – idealna na detoks.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Placuszki kukurydziane podane z dipem jogurtowym oraz świeżą sałatką, idealne na letni obiad.

Ziołowe placuszki z kukurydzą i groszkiem

Pikantne placuszki z serka wiejskiego z kukurydzą

Pikantne placuszki z serka wiejskiego z kukurydzą

Zupa rybna z kiełkami fasoli Mung

Zupa rybna z kiełkami fasoli Mung

Zobacz więcej takich przepisów