Your browser does not support JavaScript! Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego

  • 300 g makaronu lasagne

  • 300 g tartej mozzarelli

  • 300 ml passaty pomidorowej

  • 250 g bakłażana

  • 250 ml mleka

  • 70 g cebuli

  • 30 ml oliwy

  • 15 g masła

  • 15 g mąki pszennej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kawałek kory cynamonu

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego

  • ½ łyżeczki płatków papryki

  • ½ łyżeczki nasion kolendry

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 1

Masło roztapiamy w rondelku. Posypujemy mąką i robimy jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dolewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Odstawiamy pod przykryciem.

2

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 2

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso.

3

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 3

Do przesmażonego mięsa dodajemy soczewicę. Doprawiamy kminem, kolendrą, płatkami papryki oraz cynamonem. Dodajemy passatę i gotujemy 5 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 4

Bakłażan kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy na złoty kolor.

5

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo poszczególne składniki. Na dno wylewamy niewielką ilość sosu mięsnego, przykrywamy płatami makaronu (można je lekko obgotować, ale nie jest to konieczne). Wykładamy porcję mięsa, beszamelu, plastry bakłażana oraz posypujemy mozzarellą. Powtarzamy do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być mozzarella. Lasagne zapiekamy około 20-30 minut w 180℃. Przed krojeniem odstawiamy na 15 minut, by całość się zestaliła.

:)

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu