Masło roztapiamy w rondelku. Posypujemy mąką i robimy jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dolewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Odstawiamy pod przykryciem.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso.
Do przesmażonego mięsa dodajemy soczewicę. Doprawiamy kminem, kolendrą, płatkami papryki oraz cynamonem. Dodajemy passatę i gotujemy 5 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażan kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy na złoty kolor.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo poszczególne składniki. Na dno wylewamy niewielką ilość sosu mięsnego, przykrywamy płatami makaronu (można je lekko obgotować, ale nie jest to konieczne). Wykładamy porcję mięsa, beszamelu, plastry bakłażana oraz posypujemy mozzarellą. Powtarzamy do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być mozzarella. Lasagne zapiekamy około 20-30 minut w 180℃. Przed krojeniem odstawiamy na 15 minut, by całość się zestaliła.
Napisz komentarz