Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 300 g makaronu lasagne
  • 300 g tartej mozzarelli
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 250 g bakłażana
  • 250 ml mleka
  • 70 g cebuli
  • 30 ml oliwy
  • 15 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Składniki

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 1

Masło roztapiamy w rondelku. Posypujemy mąką i robimy jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dolewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Odstawiamy pod przykryciem.

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 2

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso.

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 3

Do przesmażonego mięsa dodajemy soczewicę. Doprawiamy kminem, kolendrą, płatkami papryki oraz cynamonem. Dodajemy passatę i gotujemy 5 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 4

Bakłażan kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy na złoty kolor.

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą - Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo poszczególne składniki. Na dno wylewamy niewielką ilość sosu mięsnego, przykrywamy płatami makaronu (można je lekko obgotować, ale nie jest to konieczne). Wykładamy porcję mięsa, beszamelu, plastry bakłażana oraz posypujemy mozzarellą. Powtarzamy do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być mozzarella. Lasagne zapiekamy około 20-30 minut w 180℃. Przed krojeniem odstawiamy na 15 minut, by całość się zestaliła.

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

•ᴗ• Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Fasolka na ostro

Miodowo-cynamonowe podudzia z pieczarkami

Miodowo-cynamonowe podudzia z pieczarkami

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Brokuły z chorizo i pomidorami

Zobacz więcej takich przepisów