Your browser does not support JavaScript! Krokiety ziemniaczane z fasol膮 - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Ojczyzn膮 fasoli jest Ameryka. Wyr贸偶nia si臋 nawet do 90 gatunk贸w fasoli. Te najpopularniejsze rozr贸偶nia si臋 po wielko艣ci, kolorze oraz pochodzeniu: teksa艅ska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska bia艂a fasola Coco, w艂oskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zosta艂y rozpowszechnione na ca艂ym 艣wiecie dzi臋ki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (wi臋cej)

Przygotowanie

Fasol臋 i ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez prask臋 do ziemniak贸w.

Cebul臋 kroimy drobno i podsma偶amy na 艂y偶ce mas艂a a偶 cebula b臋dzie z艂ota. Pietruszk臋 kroimy drobno.

Do masy ziemniaczanej dodajemy podsma偶on膮 cebul臋, natk臋, 2 jajka, 4 艂y偶ki bu艂ki tartej, du偶膮 szczypt臋 czarnego pieprzu i s贸l do smaku. W razie konieczno艣ci dodajemy nieco wi臋cej bu艂ki tartej, aby masa uzyska艂a konsystencj臋 idealn膮 do formowania krokiet贸w.

Z masy formujemy pod艂u偶ne krokieciki, obtaczamy je w bu艂ce tartej i sma偶ymy na rozgrzanym oleju a偶 krokiety b臋d膮 rumiane i chrupi膮ce.

Podajemy na gor膮co jako dodatek do zupy lub przek膮ska z ulubionym dipem.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu