
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Fasolę i ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła aż cebula będzie złota. Pietruszkę kroimy drobno.
Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażoną cebulę, natkę, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, dużą szczyptę czarnego pieprzu i sól do smaku. W razie konieczności dodajemy nieco więcej bułki tartej, aby masa uzyskała konsystencję idealną do formowania krokietów.
Z masy formujemy podłużne krokieciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane i chrupiące.
Podajemy na gorąco jako dodatek do zupy lub przekąska z ulubionym dipem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej