Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem - Krok 1

Kruche ciasto rozwałkować, wykroić kółka, wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem. Podpiec 10 minut w 200°C.

2

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem - Krok 2

Boczek pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na patelni. Jeżeli trzeba, dodać trochę oleju.

3

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem - Krok 3

Brokuły zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, następnie przelać zimną wodą. Większe podzielić na mniejsze różyczki.

4

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem - Krok 4

W misce wymieszać mleko, jajka, żółty ser i boczek. Dodać listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem.

5

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem - Krok 5

Do podpieczonych babeczek nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć różyczki brokułów. Piec jeszcze 15 minut w 180°C.

:)

Kruche babeczki z boczkiem, brokułami i serem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu