
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kruche ciasto rozwałkować, wykroić kółka, wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem. Podpiec 10 minut w 200°C.
Boczek pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na patelni. Jeżeli trzeba, dodać trochę oleju.
Brokuły zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, następnie przelać zimną wodą. Większe podzielić na mniejsze różyczki.
W misce wymieszać mleko, jajka, żółty ser i boczek. Dodać listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
Do podpieczonych babeczek nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć różyczki brokułów. Piec jeszcze 15 minut w 180°C.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej