
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Bulion podgrzewamy na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Pokrojone w kostkę pieczarki smażymy z cebulą na oliwie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z osączoną kukurydzą i koperkiem.
Warzywa zawijamy w plastry szynki i układamy na talerzykach.
Roladki zalewamy płynną galaretką i odstawiamy do stężenia do lodówki.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej